Veľká tragédia na ostrove VIR

 

18.08.2024 Miriam Kelečić

Tragédia na Vire: Žena zomrela, jej manžel sa podrobil urgentnej operácii a dve deti z troch boli zranené!

 

Vážna nehoda na Vire

Pri náraze osobného auta do skupiny chodcov v sobotu okolo 23:40 zahynula jedna osoba.

 

foto: anonym z fb skupiny ljubitelji otoka Vira

Pri autonehode zahynula mladá žena, pričom jej 28-ročného manžela a tri maloleté deti previezli sanitkou do Všeobecnej nemocnice v Zadare.

 

Podľa prvotných informácií, keď išli po ceste, do nich naletel  s vozidlom mladý muž, pri jeho prehliadke, keď ho vytiahli z vozidla hasiči, zistili 1,88 promile alkoholu, spolujazdec aj on sú ľahšie poranení.

 

Vyšetrovanie viedol námestník krajského štátneho zastupiteľstva do šiestej hodiny ráno.

 

Zatiaľ čo sa čaká na výsledky vyšetrenia, zástupca riaditeľa zadarskej všeobecnej nemocnice Dr. Nediljko Jović hovorí o stave 28-ročného otca a jeho troch detí: „Ide o rodinu, otca ( narodený v roku 1996) s ťažkými zraneniami a momentálne leží na operačnej sále Jeho trojročného syna, ktorý bol vážne zranený, operovali v noci a leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Dieťa, ktoré má 11 mesiacov, bolo vzhľadom na okolnosti incidentu prijaté na pozorovanie. 

Spoluobčania ale aj turisti celý incident komentujú: 

    „Strašidelné, ale očakávané. Premávka cez centrum mala byť už dávno zakázaná, parkovanie výhradne vo dvoroch a tieto bláznovstvá so štvorkolkami a pod., mali byť presunuté do časti ostrova, ktorá nie je obývaná... Nikde vo svete nie sú autá zaparkované doslova na pláži, na promenáde a  ako vyzerá centrum večer, keď začnú fungovať kluby a začne promenáda plechových miláčikov – nie z núdze, ale zo zvedavosti. Je to jedna katastrofa. Namiesto podpory pohybu a zdravia (odstavte auta a prejdite sa), každý rok tie isté scény. Na Vire sa urobilo veľa dobrých vecí, ale časť týkajúca sa dopravnej kultúry je - nula. Riešenie existuje, uplatňujú ho turistické miesta a mestá v normálnych krajinách, nie je dôvod, aby sme to neurobili aj my. Nie je tam chodník..“

 

„sú tu nulové chodníky a osvetlenie a vláda ani prstom nepohne, aby im dala pokuty alebo inak riešila nepredpisové parkovanie, je toho dosť..“

 

„ ten ostrov ako keby neexistoval zákon od dopravy po kradnutie atď. atď., strašná tragédia"

 

„mama zomrela vo veku 23 rokov, otec je v kritickom stave a bojujú o jeho život, malému 3 alebo 2 ročnému dieťatku vytiekol mozog a otázka je, či prežije, anjelik a 4-ročné dievčatko plakalo a volalo mame, chce mamu a mamy viac nie je, to je Vir, celé smutné“

 

Rodine zosnulej vyjadrujem úprimnú sústrasť .. a zatiaľ tu takto zomierajú nevinní ľudia a obec aj mesto mlčí ..


aktualizacia 14.18 v hr jazyku (v priebehu bude dodaný aj preklad)

Stigao je službeni izvještaj policije o nesreći na Viru: 29- godišnji vozač u krvi je imao 1,75 promila alkohola! Mlada majka imala je samo 24 godine

Piše A. V. Š.    18. kolovoza 2024. - 13:40


Stiglo je službeno prioćenje policije o nesreći na Viru u kojoj je život izgubila mlada majka. 


Prema rezultatima očevida prometna nesreća se dogodila sinoć oko 23,40 sati u ulici Put lozica kada je 29-godišnji vozač osobnog automobila zadarskih registarskih oznaka zbog neprilagođene brzine osobinama i stanju te vidljivosti (noć) ceste izgubio nadzor nad vozilom te sišao na desnu stranu kolnika, uslijed čega desnim kotačem silazi van kolnika, gdje najprije udara u kamenje, a potom automobilom nalijeće na pješake.


Nakon udara u pješake, koji su od siline udarca odbačeni van kolnika, vozilo se prevrnulo.


Od posljedica nesreće na mjestu događaja preminula je hrvatska državljanka u dobi od 24 godina.

Druge osobe, jedna odrasla i troje djece su poradi zadobivenih ozljeda upućeni na pružanje liječničke pomoći u OB Zadar, gdje su kod 28-godišnjeg hrvatskog državljana te dvoje djece konstatirane teške, a kod jednog djeteta lake tjelesne ozljede.


U trenutku prometne nesreće pješaci su se kretala uz rub kolnika na kojem ne postoji nogostup niti druga površina određena i prikladna za kretanje pješaka, kao ni javna rasvjeta.


Za vrijeme vršenja očevida, kolnik navedene ulice bio ja zatvoren za sav promet u vremenu od 00,40 do 05,30 sati.


Provedenim alkotestiranjem, kod 29-godišnjeg vozača, hrvatskog državljanina utvrđena je koncentracija alkohola od 1,75 g/kg, te je isti uhićen i smješten u prostorije policije.


Nad njim je u tijeku kriminalističko istraživanje u svezi kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovno prometu.


Prišla oficiálna policajná správa o nehode na Vire: 29-ročný vodič mal v krvi 1,75 promile alkoholu! Mladá mamička mala len 24 rokov

Píše A. V. Š. 18. august 2024 - 13:40 hod

O nehode na Vire, pri ktorej prišla o život mladá matka, prišlo oficiálne vyhlásenie polície.

Podľa výsledkov vyšetrovania sa dopravná nehoda stala včera večer okolo 23:40 na ulici Put lozica, keď 29-ročný vodič osobného auta so zadarskými poznávacími značkami nezvládol riadenie a zišiel z pravej strany. vozovky z dôvodu neprispôsobenia rýchlosti vlastnostiam a stavu vozovky a viditeľnosti (v noci), v dôsledku čoho pravé koleso zíde z vozovky, kde najskôr narazí na kamene a potom sa auto rozbehne do chodcov.

Po náraze do chodcov, ktorých sila nárazu vymrštila z cesty, sa vozidlo prevrátilo.

V dôsledku nešťastia zomrel na mieste 24-ročný občan Chorvátska. (rodina je z mestečka Križevac)

Ďalšie osoby, jeden dospelý a tri deti, boli pre svoje zranenia poslané na lekársku pomoc do Všeobecnej nemocnice v Zadare, kde 28-ročnému chorvátskemu občanovi a dvom deťom diagnostikovali ťažké a jedno dieťa ľahké fyzické zranenia.

V čase dopravnej nehody chodci prechádzali po okraji vozovky, kde nie je chodník ani iný povrch určený a vhodný na pohyb chodcov, ako aj verejné osvetlenie.

Počas kontroly bola cesta na uvedenej ulici v čase od 00:40 do 05:30 pre všetku dopravu uzavretá.

U 29-ročného vodiča, chorvátskeho občana, bola vykonaná dychová skúška s koncentráciou alkoholu 1,75 g/kg, ktorá bola zadržaná a umiestnená do cely policajného zaistenia.

Je vyšetrovaný pre zločin spôsobenia dopravnej nehody v cestnej premávke.

článok originál

kto za to môže .. originál článok

- za mňa jednoznačne človek  jeho nezodpovednosť hrubosť a nadradenosť jednotlivca, ktorí šoféroval opití !!!

Marino Radović - vyjadrenie starostu Vira

Želim izraziti prvenstveno sućut obitelji tragično preminule žene i majke. Njenoj obitelji, troma djece i ocu koji se nalaze u OB Zadar, brz i uspješan oporavak.

U meni prvenstveno kao osobi, a onda i Načelniku Općine Vir imat će te pomoć i suport prilikom nastavka vašeg života, kako bi mogli u budućnosti nastaviti svoje živote i zaliječiti rane ove teške i nezapamćene tragedije koja se sinoć dogodila.

Nije vrijeme, da se politizira i kupuju jeftini politički poeni na žrtvama ove tragedije, jer to rade monstrumi, zvijeri,ljudske nule, ali moram se osvrnuti i na to.

Naime cesta na kojoj se desila tragedija je Županijska ceste i njome upravlja ŽUC. Opcina Vir je ja mislim jedini primjer u državi koja je prije 10 godina misleći na sigurnost svih žitelja krenula u otkup zemljišta za nogostup  uz DC-306. Naime članovi tadašnje i današnje oporbe su angažirali odvjetnike i sve napravili da se taj projekt uspori i ne završi, jer su njihovi članovi i simpstizeri imali kuce na tom potezu, ali iza sezone  u suradnji sa Hrvatskim cestama kreće se u realizaciju istog.

Ista je situacija i sa Županijskim cestama. Općina Vir je uvijek spremna ulagati i u projekte koje nisu u našoj nadležnosti, ali ne možemo mi ulagati u tuđu imovinu, jer nema Zakonske osnove. 

Većina lokalnih cesta je uska, te je većina njih i jednosmjerne te smo na taj način ostavili prostor za pješaka u već spomenutim uskim ulicama.

Neka Dragi Bog bude uz obitelj sudionika ove tragedije i neka naše molitve budu usmjerene prema njima.


Chcel by som vyjadriť sústrasť predovšetkým rodine tragicky zosnulej ženy a matky. Rýchle a úspešné uzdravenie celej rodine, malým deťom a otcovi, ktorí sú v OB Zadar.


Ja, predovšetkým ako človek a potom aj starosta obce Vir, budem im nápomocný a podporou pri pokračovaní ich života, aby ste mohli pokračovať vo svojom živote aj v budúcnosti a vyliečiť rany tejto ťažkej a bezprecedentnej tragédie, ktorá sa stala minulú noc. .


Nie je čas politizovať a kupovať lacné politické body od obetí tejto tragédie, veď to robia príšery, beštie, ľudské nuly, ale aj na to sa musím obzrieť.


Totiž cesta, na ktorej sa stala tragédia, je okresná a spravuje ju ŽUC. Obec Vir je myslím jediným príkladom v krajine, že pred 10 rokmi, mysliac na bezpečnosť všetkých obyvateľov, začala skupovať pozemky na chodník pozdĺž DC-306. Totiž poslanci vtedajšej a súčasnej opozície si najali právnikov a urobili všetko preto, aby ten projekt pribrzdili a nedokončili, lebo ich členovia a zjednodušovatelia mali na tom ťahu domy, ale po sezóne sa to v spolupráci s Hrvatski cestou začne implementovať.


Rovnaká situácia je aj na okresných cestách. Obec Vir je vždy pripravená investovať do projektov, ktoré nie sú v našej kompetencii, ale nemôžeme investovať do cudzieho majetku, pretože neexistuje právny základ.


Väčšina miestnych komunikácií je úzka a väčšina z nich je jednosmerná, takže v už spomínaných úzkych uličkách sme nechali priestor pre chodcov.


Nech je Drahý Boh s rodinou účastníkov tejto tragédie a nech sú naše modlitby smerované k nim.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Dovolenka pri mori

Chorvátsko mení spôsob výberu mýta: Pozrite sa, kedy sa spustí nový systém a čo sa ešte zmení